Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Καλώς ήρθατε! Αυτές οι σελίδες περιέχουν ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το Διαδίκτυο ασφαλέστερο για τα παιδιά.

Η διαδικτυακή τοποθεσία της εκστρατείας "Get Safe Online" παρέχει σαφείς, αξιόπιστες και πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και στους πιο ευάλωτους χρήστες να προστατεύονται όταν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο.

Το Απέραντο Δάσος διηγείται την ιστορία του εννιάχρονου Νικόλα που μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η ιστορία, μεταξύ άλλων, εξηγεί στους αναγνώστες τι είναι το Διαδίκτυο και τι μπορούν να κάνουν εκεί. Συγχρόνως, οι αναγνώστες μαθαίνουν ότι το Διαδίκτυο περιέχει και κακά πράγματα και ότι πρέπει να προστατεύονται από αυτά.

Το Απέραντο Δάσος

Οι καινούργιοι φίλοι της Άννας είναι η συνέχεια της ιστορίας το Απέραντο Δάσος και πρωταγωνίστρια είναι η ξαδελφούλα του Νικόλα, η Άννα. Η ιστορία αναφέρεται στο δημόσιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, στους κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, καθώς και στη δημοσίευση φωτογραφιών και τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι καινούργιοι φίλοι της Άννας 

Για να μπορέσετε να δείτε τις ιστορίες, χρειάζεστε μια επέκταση Flash. 
Ιστορίες για παιδιά 13 έως 16 ετών

Η ιστορία με τίτλο η Ομάδα της Ρώμης αρχίζει όταν η Έμμα, που συμμετέχει στη θεατρική ομάδα του σχολείου και παίρνει ένα θεατρικό έργο από έναν άγνωστο με τον οποίον συνομιλεί ηλεκτρονικά. Η ιστορία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία των υπολογιστών και τη σημασία της χρήσης των κωδικών πρόσβασης.

Η ιστορία Προβλήματα και Περιστατικά περιλαμβάνει σύντομες ιστορίες που αναφέρονται στην ορθότητα των πληροφοριών που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, θέματα υπευθυνότητας κατά τη δημοσίευση φωτογραφιών και κειμένου, τη γνωριμία με άλλους μέσω Διαδικτύου και τα διομότιμα δίκτυα στο Διαδίκτυο.

Κουίζ

Γονείς και Κηδεμόνες

Το Διαδίκτυο προσφέρει στα παιδιά και τους νέους απίθανες ευκαιρίες να ανακαλύπτουν, να συνδέονται και να δημιουργούν ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η χρήση του Διαδικτύου ενέχει και κινδύνους. Για παράδειγμα, είναι ένα ανοιχτό παράθυρο σε έναν κόσμο που συμμετέχουν και οι ενήλικοι και περιέχει υλικό ακατάλληλο για τα παιδιά.
Πώς θα πρέπει να γονείς να ενισχύουν τα παιδιά τους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους αυτούς; Δεν υπάρχει μία εύκολη απάντηση - οι κίνδυνοι ποικίλλουν, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το πόσο εξοικειωμένο είναι με τον υπολογιστή.
Προστατέψτε τον υπολογιστή σας
Διατηρείτε το λειτουργικό σύστημα ενημερωμένο.
Χρησιμοποιείτε πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς.
Χρησιμοποιείτε τείχος προστασίας.
Δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων.
Προσέχετε όταν κάνετε λήψη περιεχομένου.
Προστατέψτε τον εαυτό σας στο Διαδίκτυο
Να είστε επιφυλακτικοί όταν δίνετε
προσωπικές σας πληροφορίες.
Να σκέφτεστε πάντοτε με ποιον μιλάτε.
Να θυμάστε ότι δεν είναι όλα
αξιόπιστα και δεν είναι όλοι
ειλικρινείς στο Διαδίκτυο.

Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται από όλη την οικογένεια
Κάντε μια συμφωνία με τα παιδιά σας, για το πώς και το πότε θα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο
Να θυμάστε
  • Να συζητάτε με τα παιδιά σας τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών.
  • Συνιστάται να μην αποκαλύπτονται οι προσωπικές πληροφορίες σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.
  • Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε τον κωδικό πρόσβασής σας, ακόμα και σε καλούς φίλους. Επίσης, θα πρέπει να αλλάζετε τακτικά τον κωδικό πρόσβασής σας.
  • Το Διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος. Προτού δημοσιεύσετε πληροφορίες ή φωτογραφίες (που αφορούν εσάς ή άλλους), να θυμάστε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές. 
  • Τα παιδιά θα πρέπει να μιλούν στους γονείς τους για οποιαδήποτε αρνητική εμπειρία που τυχόν έχουν στο Διαδίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου